Dobrodošli, gost. Prosim, prijavite se ali registrirajte.

Prijavite se z uporabniškim imenom, geslom in dolžino seje.
  Pokaži prispevke
Strani: [1] 2 3 ... 10
1  OSTALE ZANIMIVE TEME / Potovanja / Odg: Maroko za začetnike dne:: januar 13, 2017, 03:15:46 pm
Za priprave smo imeli čas cel september in prvo polovico oktobra. Marjan in Jože vozita BMW GS in BMW GSA. Jaz pa naj bi šel s svojim KTM Super Adventure. Ja, naj bi šel, ampak nisem.

Namreč, Črna Gora dvakrat, Albanija, Kosovo… so »načeli« moj KTM. Ponovno se je pojavilo tresenja balance (Wobling), prednja diska sta se neenakomerno obrabljala in je bilo zaviranje prav neprijetno. Ob tem se je pojavilo še nekaj manjših, nepomembnih napak, ki pa jih je bilo treba vse skupaj odpraviti pred potovanjem. Ponovno sem se spoprijel s predstavnikom KTM in zahteval, da se napake odpravijo nemudoma, v okviru kritja garancije. Na žalost se je spet ponovila scena, ki sem jo doživljal pol leta prej, ko je bilo treba na vse viže dokazovati, da to in ono ni v redu in je potrebna zamenjava. Vse bolj sem dojemal, da se moram znebiti tega motorja…
2  OSTALE ZANIMIVE TEME / Potovanja / Odg: Maroko za začetnike dne:: januar 13, 2017, 03:00:15 pm
3  OSTALE ZANIMIVE TEME / Potovanja / Maroko za začetnike dne:: januar 13, 2017, 02:54:24 pm
Leto 2016 je bilo za mene zelo črno-belo. V prvi polovici sem se držal doma. Z razlogom…

Druga polovica 2016 pa je bila zelo dinamična:
•   Julija sem prekrižaril Črno Goro po dolgem in počez – solo varianta
•   V avgustu, tokrat s prijateljem Marjanom, sva zopet križarila po Črni Gori, udeležila sva se srečanja Horizons Unlimited v katunu Vranjak nad Kolašinom, zavila sva še v Albanijo (vozila sva ob črnogorski meji do naselja Tamare – povsem nova cesta, raj za motoriste), nadaljevala do Komanskega jezera, plula s »home made« trajektom in nadaljevala v Kosovo do Prizrena. Vozila sva skozi Peć in se ponovno vrnila v Črno Goro in nadaljevala proti severu, čez Zlatibor do Jagodine v Srbiji. Tam sta naju pričakala prijatelja iz Srbije in naju popeljala po brezpotjih Kućaj planine. Nadaljevala sva do Beograda, kjer sva se ločila. Marjan je nadaljeval do Ljubljane, jaz pa sem s prijateljem iz Beograda, Marokancem, naredil še krog po Srbiji z novinarjema revije MotoSi.

V Ljubljano sem se vrnil proti koncu avgusta, poln vtisov in doživetij in po malem tudi utrujen.

Marjan se je med tem časom dobro odpočil in me je pričakal s predlogom še enega potovanja za zaključek sezone 2016. Namreč, med tem, ko sem se jaz podil po Srbiji, je on iz predala izvlekel njegov plan potovanja po Maroku, ki ga je izdelal pred leti a iz različnih razlogov, še ni realiziral.

Mene mu ni bilo treba dolgo prepričevati. Z navdušenjem sem sprejel njegov predlog. O nameri sva obvestila še prijatelja Jožeta in ga povabila zraven. Potreboval je eno noč, da se je odločil, da gre. On in njegova žena Mirjam, izjemno vzdržljiva sopotnica, o čemer me je prepričala, ko smo 2015 skupaj prepotovali Škotsko.

Torej ekipa je bila sestavljena. Potrebno je bilo pripraviti motorje, narediti servis, zamenjati gume (predvidena kilometraža je bila 5500 km), narediti spisek opreme…

Marjan se je nemudoma lotil iskanja najbolj ugodne cene za trajekt od Genove do luka Tanger Med v Maroku. Po nekaj dopisovanja z GNV (Grandi Navi Veloce), je dogovoril primerno ceno: midva vsak po 336€, Jože in Mirjam 560€. V ceni povratne karte je bil vključen prevoz motorja in notranja kabina s štirimi posteljami. Odhod iz Genove v soboto, 15.10 2016 ob 18h, pristanek v Tanger Med čez dva dni ob istem času. Povratek iz Tanger Med 31.oktobra ob 23h in pristanek v Genovi 3. Novembra zjutraj. Za križarjenje po Maroku smo torej imeli na razpolago polnih 14 dni.

Marjan je za vsako ceno hotel preveriti plan poti. Dogovoril se je s prijateljem Adrejem, ki je bil v Maroku že šest krat, kar je pomenilo, da nam lahko kompetentno svetuje. Sestali smo se v pivnici Kratochwill, da ne bi trpeli žeje med živahnim pogovorom. Andrej je potrdil plan vožnje po vzhodnem delu Maroka, a predlagal, da se izognemo zahodni obali, kakor tudi velemestoma Rabat in Casablanca, ker je to skomercializiran in nezanimiv del. Sprejela sva njegov predlog in spremenila plan poti tako, da je bil predviden povratek na sever po notranjosti Maroka.

Torej, plan poti je bil tak:

http://imageshack.com/a/img923/9123/UX6ly0.png


4  OSTALE ZANIMIVE TEME / Potovanja / Jesenski izlet iz Ljubjane v Piran dne:: november 23, 2016, 11:48:19 pm
Topli novemberski dnevi so kot nalašč za kratke izlete.
Odpravil sem se iz Ljubljane v Piran.
Startal sem okrog 12h, potem ko me je soimenjak poklical iz Portoroža in me podražil z informacijo, kako lepo in toplo vreme je "tam doli".
Ni mi bilo treba dvakrat reči, že sem sedel na motorju in oddrvel proti Obali. Kar po AC, saj je bilo pozno za regionalko. Pri Kozini sem zapustil AC in se naužil znanih ovinkov Črnega Kala.

Pokrajina je bila odeta v tople jesenske barve, škoda, da ni sijalo sonce, saj bi bile barve še lepše.Postanek na priljubljeni razgledni točki nad izolo. Začel sem ugotavljati, da sem Pavletovo informacijo o lepem vremenu razumel tako kot bi si želel: sončno in toplo. Toplo je bilo, sonca pa nikjer. Zato je bil pogled na Izolo bolj temačen.

V Piran sem prispel hitro. Izlet ne bi bil popoln, če ga ne bi popestril z dobro morsko hrano, ki jo ponuja gostilnica Ivo.Če bi se preobjedel (ni nevarnosti), je bila za vsak slučaj blizu strokovna medicinska pomoč...Punta je bila skoraj prazna, na morju so se kodrali rahli valovi juga

Jugo je prinesel oblak, ki se je zjokal nad Piranom

Ampak, ko se je pojavil iniciator mojega izleta v Piran, se je vreme zjasnilo in razpoloženje razvedrilo

Po prijetnem druženju sem naredil še nekaj fotk Pirana, ki je še vedno kazal posledice ploheUstavil sem še v Avditoriju...

Potem pa po trdi temi nazaj v Ljubljano.

Prijeten izlet, kljub ne ravno idealnim pogojem. Ampak, takole pred zimo je vsak tak dan čudovit za dušo in telo... Motor še ne gre na zimsko spanje!

5  OSTALE ZANIMIVE TEME / Potovanja / Odg: Na Škotsko čez Gorenjsko dne:: november 23, 2015, 11:20:06 pm
Avgusta je v Edinburghu festival, predvsem gledališki. Ulice so polne raznih skupin igralcev in umetnikov, ki skušajo na čim bolj zanimiv način privabiti ljudi v gledališča na ogled predstav...Fanta sta mislila da so naju ugrabili ker naju tako dolgo ni bilo nazaj, med tem pa sta baje vsa v skrbeh za najini življenji udušila nekaj pivc.

Počasi se odpravimo iz mesta, spotoma si privoščimo še fish and chips, kupimo vino in kruh in se vrnemo v naše, z zlatim soncem obsijano, prenočišče, Jože nam v vrtni uti zopet skuha pašto, spijemo kozarec vina in sklenemo da jutri krenemo proti Invernessu.

6  OSTALE ZANIMIVE TEME / Potovanja / Odg: Na Škotsko čez Gorenjsko dne:: november 23, 2015, 10:58:00 pm
Torej, gremo mi v Edinburgh!

In res odpeljemo proti mogočnemu mestu in postopamo pod gradom po glavni ulici  Royal Mill. Fanta si privoščita nekaj pirčkov, midve pa šariva po trgovinicah s spominki…moram priznati da ima Mirjam zeloo močne živce saj z menoj ni lahko kupovati saj si nikakor ne morem odločiti in hodim not in ven iz ene in iste trgovine pa spet nazaj pa že čisto prepotena ne vem kaj bi, nato se razpištolim in potem nekaj kupim in prikorakam ven z neko mikro vrečkico in še cel dan razmišljam ali sem se prav odločila….no skratka Mirjam me je potrpežljivo spremljala in sem ji nadvse hvaležna.7  OSTALE ZANIMIVE TEME / Potovanja / Odg: Na Škotsko čez Gorenjsko dne:: avgust 27, 2015, 09:43:26 pm
6.8.2015 četrtek
Čeprav sem se ponoči parkrat zbudila, je bilo spanje enkratno…Pogled skozi okno pa ni obetaven…dež prši in močno piha, vse kaže da bo slabo…hmmm kaj sedaj….Gremo na zajtrk, Joyce nam postreže s pravi škotskim zajtrkom; slanina, jajce, gobe, klobasa, kos palačinke, toast, marmelada, čaj, kava……mmm vse pojemo, med tem pa se prične jasniti. Sklenemo da ostanemo tukaj še eno noč (juheeej) in si danes pogledamo Edinbourg.
8  OSTALE ZANIMIVE TEME / Potovanja / Odg: Na Škotsko čez Gorenjsko dne:: avgust 27, 2015, 09:37:43 pm
Mimo Melrose Abbey se kar peljemo in malo fotografiramo, v luškanem kraju Melrose se tudi ustavimo, motorje fanta stlačita kar poleg slaščičarne iz katere Mirjam prinese celo korenčkovo tortico. Vsak zagrabi četrtino in bašemo se kot mali otroci.

Odrinemo naprej in kmalu najdemo tudi misteriozno Rosslyn Chapel. Okoli nje je ogromno ugibanj, notri so snemali tudi Da Vincijevo kodo. Rezbarije v kamnu so zelo zanimive, od green man-a, ki predstavlja moža mati narave, do padlega angela Luciferja in koruznih storžev, ki jih naj bi Kolumb prinesel v Evropo 50 let kasneje, ko je Rosslyn kapela že obstajala..veliko tropskega cvetja in podob, za katere še danes ne vedo kaj predstavljajo. Kar dolgo smo se zadržali, z Mirjam pregledava spominke in si nekaj kupiva za spomin.

Šibamo naprej proti Stirlingu, oblači se in jasno nam postaja da gradu ne bomo videli saj je bila ura že pozna. Prične deževati, mrzlo je. Skurjena in prezebla postajam vedno bolj slabe volje, ne morem pomisliti, da bi morali sedaj nekje v blatu postavljati šotor in že tako prezebli zmrzovati celo noč. Ustavimo na pumpi in srečna sem ko slišim da bomo poiskali B&B. Peljemo v dežju in v daljavi na hribu zagledamo mogočen stolp zgrajen v spomin in čast osvoboditelju Škotske, Williamu Wallace-u. Zapeljemo v bližino, stolp bodo zaprli čez 10 minut, Mirjam in Jože vseeno šibneta proti solpu, se vzpenjata na vrh hriba in na žalost za minuto zgrešita…stolp so že zaprli.Odpravimo se naprej, dež ne poneha, upamo da čim prej najdemo prenočišče. Blizu mesteca Dune, zavijemo proti stari mali graščini…mislim da je morala biti neka mini graščina/hiša saj ima stolp. Držijo se je staje, obdana je z travniki. Potrkam na vrata, odpre nadvse prijazna stara gospa (kasneje izvemo da je potomka klana McLaud njen mož pa je Norvežan Andersen, mislim da je mož tudi potomec klana Campbel), ponudi nam zelo razumno ceno 60 funtov na sobo in nas prijazno povabi notri. Sobe so fantastične, kurjava je prižgana, postelje so mehke in tople….zunaj pa močno dežuje in veter brije. Jože skuha pašto (odlične špagete z omako), to še zmorem potem pa padem v posteljo….danes ne bi zdržala spanja v šotoru, mislim da bi kar umrla, ali pa Pavletu požrla vse živce s pritoževanjem…mmmm kako je prijetno spati v hiši Joyce Andersen.

9  OSTALE ZANIMIVE TEME / Potovanja / Odg: Na Škotsko čez Gorenjsko dne:: avgust 27, 2015, 09:23:23 pm
4.8.2015 torek

OK že ponoči me je veselje minilo saj nisem spala niti minutke…slišalo se je smrčanje iz oddaljenega šotora, zeblo me je…ponoči sem v temi iskala WC…no vseeno je bil lep prizor saj je skoraj polna luna sijala na šotore, na katerih so razobesili novoletne lučke…pravljično…
Počasi prihajam k sebi, Mirjam skuha kavico, sledi dooolgo pospravljanje šotora in tlačenje vse krame nazaj v potovalne vreče…Na poti se odločimo, na priporočilo nekega GB motorista, ki je poznal vremensko napoved, in odrinemo proti mestecu Berwick upon Tweed. Tudi ta cesta je še vedno zelo prometna, skoraj nobenih črpalk ni, kjer bi si malo odpočili in popili tisto draaaago kavo Costa…stane skoraj 3 funte …odločim se da je ne pijem več pa če umrem…toliko denarja za en kofe ne ne!Mislim da je Berwick upon Tweed skoraj na Škotski meji, kar nas zelo veseli, saj komaj čakamo da prestopimo v pravljično Škotsko. Nakupimo kruha in vina in se namestimo v lepem campu, kjer pa mi močan veter in zbrišeta nasmeh z ust. Neprespana, tečna, lačna (vedno), hladen veter ….Pri svojih letih bi lahko imel poceni kosilo, le počakati bi moral do nedelje...Paul pa bi lahko zašpilal kakšno našo...Tako piha da komaj uspemo postavit šotor, no na koncu seveda uspe, jaz pa se od tečnosti in utrujenosti kar zavlečem v predprostor in izjavim da bom pisala dnevnik kar seveda ni res, rada bi se skrila in izginila….ne vem kako bom vse to zdržala… No po Nalgesinu in kozarcu vina postane vse lepše, …Mirjam je po nesreči prebodla z nožem, za katerega še danes ne vemo kako se je prikradel med blazine, Jožetu blazino, kar je povzročilo salve smeha, skoraj sva počili, nihče okoli nas ni mogel spati…še huje je bilo ko ji je uspelo strgati tudi camp stolček na katerem je sedela…skoraj nas je razgnalo od smeha…uffff prav prileglo se je…in zlezli smo v mrzle šotore…

5.8.2015 sreda

Noč je bila zelooo hladna, veter je bril, šotor je kar premikalo, okoli najinih glav so celo noč lomastili, pesek je škripal….Da bi se pogrela sem si glavo tlačila v spalno vrečo in dihala vanjo…no ker niti spalna vreča niti ves polivinil okoli mene ne dihata sem postala potna in sem pomolela glavo ven kjer me je zaradi potu še bolj zeblo, lezla sem dol z blazine na tla, preklinjala ker nisem mogla nog skrčiti, saj je spalna vreča tako ozka…ma, za znoret….Povrh vsega je proti jutru začelo deževati….Kavo in zajtrk smo pojedli kar pri nama v predprostoru, sledilo je pakiranje in pospravljanje šotora v dežju….ne to ni zame..že sama vožnja v hladu in občasnem tuširanju je too much..tale šotor tole je pa višek…

Odpeljemo se kupit novo blazino in stolček v nek outlet in tudi vse ugodno dobimo…gremo naprej proti Edinbourgu. Zelo je hladno in vetrovno a se jasni. Naš plan je obiskati Melrose Abbey, Rosslyn Chapel in Stirling Castle…hm nam bo uspelo?Huh?10  OSTALE ZANIMIVE TEME / Potovanja / Odg: Na Škotsko čez Gorenjsko dne:: avgust 24, 2015, 08:47:19 pm
Torej, od tu dalje, je Diana pisala potopis. Prenašam ga v celoti:

3.8.2015-ponedeljek
Zivčnost je na vrhuncu, spim nič,…čakanje je zoprno. S Saro in Matjažem pričakamo Mirjam, ki jo je pripeljal sin Peter. Prinesla sta celo gajbico ringlojev, paradižnika in hrušk…njami. Sedimo v atriju in se hladimo, saj postaja vedno bolj vroče. Ob 14h naju Sara in Matjaž odpeljeta na letališče, kjer čakanje preganjava s sendviči, kavico in seveda klepetava kot naviti.
Letal ne maram preveč, v motorističnih oblekah in s čeladama namesto torbic, naju najprej sezujejo, Mirjam še dodatno pregledajo, nakar se vkrcava v mali avion. Stiska me ko vzletamo, a s klepetom strah popusti…let je miren, pristanek tudi, oddahnem si ko zlezem ven iz te leteče konzerve. Skratka prispeli sva v barvah KTM ;) kot se spodobi.
Na letališču zagledam Pavleta kako naju ves vesel fotka…oči mu žarijo v pričakovanju nore avanture seveda na njegovem ljubem konjičku.
Z Mirjam zlezeva vsaka k svojemu princu na konje, šibnemo proti SV v kraj Kings Lyn. Tu je Pavle rezerviral camp in komaj čakava da razpneva nov novcat šotor, ki ga je na poti iz Dovra, kupil, rezervirala pa sva ga že doma. Pot ni nič simpatična, skozi glavno prometno žilo GB ni prijetno…Prispemo v camp, ki je zelo lep in urejen, debela angleška travica, veliko prostora za šotore otroci brcajo žogo, skoraj vsak šotor ali pa prikolica ima tudi psa ali dva…No postavljanje oz. učenje postavljanja šotora nama vzame kar nekaj časa, a na angleški travici in ob sončnem zahodu ni problema. Šotor je fenomenalen, ogromna spalnica in enako velik predprostor, kamor namečeva vso kramo. Ko se mrači šotori zažarijo saj v njih prižigajo luči, veliko pa jih ima navešene tudi novoletne lučke…ooo meni je to zelo všeč. Na malem kuhalniku skuhamo polento in golaž…vse kaže, da bo potovanje fantastično.11  OSTALE ZANIMIVE TEME / Potovanja / Odg: Na Škotsko čez Gorenjsko dne:: avgust 24, 2015, 08:41:53 pm
Z Jožetom sva preostanek dneva do prihoda aviona preživela lagodno, v živahnem obmorskem mestecu Herne Bay. Bila je nedelja, ljudje so postopali po ulicah, plaži, kopal se je malokdo, morje je bilo mrzlo in kalno. Le otroci so čofotali, saj ne vedo kaj je mrzlo, kaj je kalno...Prvi fish&chipsČas nikakor ni stekel, odpeljala sva se na letališče, spet mnooogo prezgodaj. Parkirala sva tam, kjer je ustavljanje dovoljeno za 10 minut. Po dveh urah so naju redarji že pošteno podili, aviona pa od nikoder.

No končno, po skoraj uri po pristanku, sta najini sopotnici primaršrali ven. Obe v moto oblekah in s čeladama. Malo nenavadno, a kaj, ko na motorju ni bilo nobenega prostora še za to prtljago.12  OSTALE ZANIMIVE TEME / Potovanja / Odg: Na Škotsko čez Gorenjsko dne:: avgust 24, 2015, 08:24:18 pm
Plovba je bila mirna in je minila hitro. Z Jožetom sva nabavila nekaj steklenic vina, da bo večer s sopotnicama prijetnejši.

Po izkrcavanju pa takoj po levi. Jaz sem v Angliji tretjič kot voznik in je vožnja potekala čisto normalno. Spomnim pa se, ko sem prvič vozil po levi, sem bil izjemno pazljiv prvi, drugi dan. Ker je šlo vse OK, sem tretji dan vozil že malo rutinsko in se hitro znašel na napačni strani. No, zdaj se mi to ni več dogajalo.Odpeljala sva se do bližnjega mesta Canterbury, kjer me je čakal šoto, ki ga je Diana naročila po mailu. Trgovina je bila v starem delu mesta, same enosmerne ulice. Garmin me je vodil levo-desno, celo po peš coni. Gledal sem, trgovine nikjer, čeprav bi morala biti za vogalom. S pomočjo prijazne prodajalke v bližnjem lokalu, sem vendar zagledal tablo trgovine, kakih 100 metrov po enosmerni ulici. Da se ne bi spet vrtel po labirintu, sem zapeljal direktno pred trgovino, v kontra smer, se razume in parkiral pred vhodom. No tu sem doživel prvo dobrodošlico. Pristopil je možakar iz ulice in me začel zmerjati, kako "mi Evropejci" nimamo pojma o vožnji, kršimo pravila in se obnašamo kot divjaki. Poskušal sem mu razložiti, da bi se jaz gotovo izgubil v labirintu uličic, če bi hotel pripeljati pred trgovino "po pravilih". On pa kar ni odnehal, dokler nazadnje ni izustil, da je on tudi bajker in da ve kako je treba voziti. Takrat mi je pa dokončno prekipelo. "Ti nisi niti B od bajkerja, če takole govoriš. Kam se pa voziš... do kafeja okrog vogala, si sploh kdaj bil na potovanju v tujem mestu... seveda nisi, zato pa blebetaš neumnosti..." in v takem stilu naprej, dokler se možakar ni obrnil in odšel. Jaz sem nato na brzino plačal tisti šotor in odpečljala sva, ker sem dopuščal možnost, da se primitivec vrne s policajem...Dedca sem dodatno razjezil s fotografiranjem


13  OSTALE ZANIMIVE TEME / Potovanja / Odg: Na Škotsko čez Gorenjsko dne:: avgust 24, 2015, 08:04:45 pm
Naslednji dan je bil dan D. Prečila sva Kanal in šla sva naproti najinima sopotnicama, ki sta imeli let iz Ljubljane na Londonsko letališče Stansted.
Na terminal v Calaisu sva prispela prezgodaj in se kar dodobra načakala, da sva se lahko ukrcala na trajekt.

Motorjev je bilo malo, a zanimivo, vsi iz slovenije

Po končanem privezovanju, zasluženo pivo...

14  OSTALE ZANIMIVE TEME / Potovanja / Odg: Na Škotsko čez Gorenjsko dne:: avgust 24, 2015, 07:56:23 pm
Naslednji dan, v nedeljo, se nama ni nikamor mudilo. Do Calaisa je bilo nekaj sto kilometrov, tam sva imela rezervirano mesto v kampu.
Ogledala sva si Luxemburg, vozila po stranskih cestah, prestopila mejo s Francijo in zvečer postavila šotor. Hrano sva imala s sabo, pijače pa  nobene, trgovine pa zaprte (nedelja). Nisem se predal, zajahal motor in naredil nekaj krogov po blićnji okolici. Vse zaprto, tudi gostilne. No končno sem naletel na neko samopostrežno restavracijo v bližini črpalke in kupil dve steklenici "ta rdečega". Odločno je pasal k narezku, zaseki in drugim dobrotam iz najine borše.15  OSTALE ZANIMIVE TEME / Potovanja / Odg: Na Škotsko čez Gorenjsko dne:: avgust 24, 2015, 07:46:31 pm
Potovanje se je začelo po načrtu. Na motor sem naloži vse potrebno in še dodatno nekaj nepotrebnega (kar se je pokazalo na potovanju, recimo skavtsko lopato za kopanje jarkov okrog šotora...)Jutro je bilo megleno in je obetalo sončen dan. Zadnje zategovanje jermenov...Diana je čutila nervozo, čeprav se je njeno potovanje začelo šele čez dva dnevaZ Jožetom sva se dobila v Kranjski gori, do tam me je spremljal Peter na njegovem Guzziju, pričakal naju je še Goran z njegovim BMW, potem pa sva nadaljevala čez Korensko sedlo proti severu.Sprva sva nameravala po stranskih cestah do Munchena, a sva se predolgo zadržala v družbi prijateljev, da sva krenila kar po avtocesti. Dolgočasno, dokler se v Nemčiji niso začele neskončne počasi vozeče kolone. Monotonijo sva razbijala z vijuganjem med avtomobili. Moram priznati, da se je većina avtomobilistov umikala in nama dajala prosto pod. Nekateri pa so bili "težavni", s pogledom upritm nekam v daljavo in čvrsto ob sredinski črti... Tudi te sva tekoče premagovala in tako nama je minil zanimiv dan na avtocesti.
Do večera sva prispela v Luxemburg in tam prenočila v kampu.Jutro je bilo precej hladno, a je sonce kmalu pogrelo ozračje

Strani: [1] 2 3 ... 10
Powered by MySQL Powered by PHP Powered by SMF 1.1.7 | SMF © 2006-2007, Simple Machines LLC
Wind Theme: deruni
Valid XHTML 1.0! Valid CSS!